Blic Online | ISTREBLJENJE Brutalan lov na životinju čiji su rogovi vredniji od zlata

Čovjek je doveo do istrebljenja velik broj životinjskih i biljnih vrsta.

Samo u toku prošle godine, u Južnoafričkoj republici ubijeno je 1.215 nosoroga, a sa njima i 42 ilegalna trgovca njihovim rogovima. U ovoj zemlji je sve veći broj sukoba između njih i rendžera koje je vlast unajmila da očuvaju ovu vrstu.

Rog nosoroga je jedna od najskupljih roba na svetu, a kilogram košta oko 60.000 dolara

U Africi vlada mišljenje da rog ove životinje leči rak i da je afrodizijak, a ilegalno ubijanje ove ugrožene vrste iz godine u godinu je sve veće. Ipak, jedan od najvećih faktora koji utiče na ljude da se opredele za ubijanje nosoroga je novac.

Mnogi Afrikanci se odlučuju da izađu iz siromaštva ovim ilegalnim načinom trgovine roga koji vredi više od samog zlata. Oni se kriju po planinama, najčešće u grupi od troje, prekrivaju granama i šibljem i rizikuju i svoje živote zarad novca. Jedan potom ubija nosoroga, drugi mu odseca rog, a treći čuva stražu. Ne samo što vreba opasnost od većih nosoroga, već i od policije i rendžera koji se bore sa ovom vrstom kriminala.

U Mozambiku, zbog lova na nosoroge, ove životinje su istrebljene i sada su se svi sjatili u Južnoafričku republiku gde živi većina svetske populacije ove životinje. Broj ubijenih južnoafričkih nosoroga je porastao sa 13 u 2007. godini na 1000 u 2014. Zbog toga je država unajmila kompaniju “Protrak”, prvu kompaniju ove vrste koja se bavi isključivo obezbeđivanjem nosoroga.

Rog nosoroga je jedna od najskupljih roba na svetu, a kilogram košta oko 60.000 dolara. Trenutno u Južnoj Africi ima oko 20.400 belih nosoroga, ali stručnjaci upozoravaju da će se ovaj broj vrlo brzo smanjiti, jer je sve veći broj ubijenih trudnih nosoroga. Zbog ovoga, broj ubijenih bi mogao da nadmaši broj rođenih životinja.

Blic Online | ISTREBLJENJE Brutalan lov na životinju čiji su rogovi vredniji od zlata.