БОЛЕСТИ ЗАВИСНОСТИ

У болести зависности убрајамо пушење, алкохолизам и наркоманију. Поред ових болести то су још зависност о каријери, престижу,коцки, итд.

НАРКОМАНИЈА је стање акутне или хроничне интоксикације организма изазване поновним уношењем дроге.

НАРКОТИЦИ су психоактивне супстанце које утишу на стање наше свијести.

Превенција и лијечење

  •  Лично
  • Друштвено
  • Психолошко
  • Филозофско
  • Породично

Лијечење је мукотрпно, дуготрајно и захтијева много одрицања. Послије лијечења треба водити рачуна о томе да околина може веома лоше и негативно утицати на повратак лијечене особе у друштво.

Подјела дрога

Марихуана-Canabis Sativa је халуциноген и депресор. Дјелује на оне дијелове мозга који су одговорни за концентрацију, пажњу, мишљење. Утише на рад срца, бубрега, плућа итд. Ефекти су слични алкохолном пијанству. Јавља се умјерена психичка зависност, небрига за спољни изглед, хигијену итд.

Екстази је дрога у форми таблета, која дјелује на ЦНС. Ова дрога оштећује ментално и тјелесно здравље, изазива страх, депресију, слушне и видне халуцинације, психозе, упалу јетре, бубрега, срца, нервне болести….

Дрога за силовање дјелује на ЦНС тако што смањује активност моторичке зоне у мозгу што значи и слабу моторику тијела, гбитак памћења, расуђивања, јача еротски нагон, нагон за плесом, пад глукозе у крви, главобољу поремећај дисања, ноћне море, кома и смрт. Веома је лако убацити у пиће.

Инхаланти као дрога су индустријски производи намијењени свакодневној употреби (љепило). Они изазивају поспаност, особа је празног погледа, смјењују се расположења, халуцинације. Оштећена је слузница носа, уста, конјуктиве. Јавља се хронична упала дисајних путева, губитак апетита

Метамфетамин је дрога јача од амфетамина, а утиче на церебрални кортекс и умањује умор.

Хероин је дрога која се добија из мака. То је дериват морфијума прашкастог облика. Хероин је депресор ЦНС, изазива ширење крвних судова и пад крвног притиска. Особа која узима хероин постаје веома брзо зависна. Велики је ризик узимање ове дроге послије алкохола, умора јер успорава дисање и рад срца при чему веома лако наступи смрт. Код особа се јавља незаинтересованост и поремећај у комуникацији.

Кокаин се добија из биљке коке. Изазива депресију, проширене зјенице, успорен рад срца и престанак дисања, а нос код тих особа је изразито црвен. Крек је облик дроге кокаина