Ekologija

Ekologija je nauka koja se bavi interakcijom grupa organizama sa pripadnicima iste vrste, drugim organizmima i okolinom. Sve vrste životinja žive u zajednici nezavisnih organizama koja se naziva ekosistem, u kojoj imaju svoju naročitu ulogu.

piramida ishrane

Trofička piramida u ekologiji je grafički prikaz odnosa brojnosti i mase biljaka, biljojeda i mesojeda u ekosistemu. U njenoj osnovi su zelene biljke, odnosno proizvođači, čija je brojnost i ukupna masa najveća u ekosistemu. Piramidu dalje čine potrošači prvog reda (biljojedi), pa potrošači drugog i trećeg reda.

Prirodni svet je pun raskošnih mogućnosti za ishranu i razmnožavanje životinja. Sve životinjske vrste su se razvile tako da iskoriste neke od tih mogućnosti, koje predstavljaju njihovo pribežište. Pribežište nije samo fizičko mesto nego i način života na koji neka vrsta živi. Na primer, uprkos tome što žive u istom staništu kišnih šuma, lenjivci i tapiri koriste veoma različita pribežišta. Da bi razumeli kako se različiti organizmi ponašaju jedan prema drugome, ekolozi spajaju sva pribežišta u nekom području u zajednicu koja se naziva ekosistem. Ekosistemi, u stvari, ne postoje zato što je nemoguće znati gde se jedan završava a drugi počinje, ali je sistem korisno oruđe prilikom spoznavanja prirodnog sveta.

Biljojedi jedu samo biljke dok mesojedi uglavnom jedu druge životinje. Životinje koje jedu i biljke i životinje zovu se svaštojedi – na primer, ljudi.

Pročitajte još Ekologija.